Waar vind je een caravan wasstraat? De lijst van 2023
Is bijna het einde van je vakantie in zicht of komt je caravan net uit de stalling? Dan zie je niet te wachten op een grote wasbeurt. Denk dan eens aan een caravan wasstraat, dat scheelt tijd, zorgen en is ook nog eens duurzamer.
Jouw geliefde caravan verdient de beste verzorging toch? Dan is een grondige wasbeurt daarbij essentieel. Het beste is om je caravan aan het eind van het kampeerseizoen weer schoon op te bergen. Of natuurlijk vlak voordat je naar de camping gaat. Dan weet je zeker dat je kunt shinen! Heb jij geen zin om dan met een eigen sopje en spons te gaan boenen? Ga eens naar een speciale caravan wasstraat! In dit artikel laten we je zien hoe een wasstraat werkt, wat de verschillen zijn in wasstraten en delen we een handige lijst met locaties waar je jouw caravan kunt laten stralen.
Waarom een caravan wasstraat?
Het reinigen van je caravan is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Als je het kampeerseizoen afsluit, is het belangrijk om vuil, modder, insecten en andere verontreinigingen te verwijderen om schade aan de lak en het exterieur te voorkomen. Maar laten we eerlijk zijn, handmatig je caravan schoonmaken kan een tijdrovende en zware klus zijn. Vooral als je caravan groot is. Hier komt de caravan wasstraat om de hoek kijken. Een bijkomend voordeel is dat je geen eigen schoonmaakproducten in huis hoeft te halen. Dit is prijzig en er is een kans dat je ze vergeet en dat ze achterin de kastjes verdwijnen. Zonde! Liever een wasstraat dus.
Hoe werkt een caravan wasstraat?
Een caravan wasstraat is in veel opzichten vergelijkbaar met een autowasstraat. Het is een speciaal ontworpen faciliteit die is uitgerust met geavanceerde apparatuur en reinigingsmiddelen om je caravan snel en grondig te reinigen. Hier is hoe het meestal werkt:
- Aankomst en inspectie: je rijdt met je caravan naar de ingang van de wasstraat. Het personeel zal je caravan inspecteren om te zorgen dat er geen losse onderdelen zijn die kunnen beschadigen tijdens het wasproces.
- Voorwas: een krachtige hogedrukreiniger wordt gebruikt om grof vuil en modder van je caravan te verwijderen. Dit helpt om krassen te voorkomen en bereidt de caravan voor op de hoofdwas.
- Hoofdwas: je caravan wordt geleidelijk door de wasstraat getrokken terwijl roterende borstels, sproeiers en reinigingsmiddelen worden gebruikt om het oppervlak grondig te reinigen. Speciale aandacht wordt besteed aan de plekken waar vuil zich kan ophopen, zoals wielkasten en dakgoten.
- Spoelen en waxen: na de hoofdwas wordt je caravan grondig gespoeld om alle zeepresten te verwijderen. Daarna wordt vaak een beschermende waxlaag aangebracht om de lak te beschermen en een glanzende afwerking te geven.
- Drogen: tenslotte wordt je caravan zorgvuldig gedroogd om watervlekken te voorkomen en een streeploze afwerking te garanderen. Sommige bedrijven gebruiken osmosewater. Dit droogt streeploos en glanzend op, waardoor droogblazen niet nodig is.
Het hele proces is snel en efficiënt, waardoor je caravan er als nieuw uitziet zonder dat je zelf hoeft te schrobben.
Hoe duurzaam is een wasstraat?
Wasstraten nemen verschillende maatregelen om water- en chemisch verbruik te minimaliseren en tegelijkertijd milieuvriendelijker te opereren. Hier zijn enkele van de belangrijkste maatregelen:
- Recycling van water: moderne wasstraten maken vaak gebruik van systemen voor waterhergebruik. Het water dat wordt gebruikt om voertuigen te wassen, wordt opgevangen, gefilterd en gereinigd voordat het opnieuw wordt gebruikt. Dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid vers water die nodig is voor elke wasbeurt.
- Chemisch efficiënt gebruik: wasstraten proberen het gebruik van reinigingschemicaliën te minimaliseren door geconcentreerde formules te gebruiken en nauwkeurige doses toe te passen. Ze proberen ook milieuvriendelijkere en biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen te gebruiken om de impact op het milieu te verminderen.
- Hogedruk water- en luchtsystemen: wasstraten maken vaak gebruik van hogedrukreinigingssystemen die krachtig genoeg zijn om vuil en verontreinigingen te verwijderen zonder veel water en chemicaliën te verspillen.
- Energie-efficiëntie: wasstraten proberen ook energie-efficiënt te zijn. Dit kan onder meer het gebruik van energiezuinige motoren en verwarmingssystemen omvatten om het energieverbruik te minimaliseren.
- Waterzuiveringssystemen: sommige wasstraten hebben geavanceerde waterzuiveringssystemen om verontreinigingen en chemicaliën uit het afvalwater te verwijderen voordat het wordt geloosd. Hierdoor kan het afvalwater vaak voldoen aan milieunormen voordat het wordt vrijgegeven.
- Bewustwording en training: het personeel in de wasstraat wordt vaak getraind om efficiënt met water en chemicaliën om te gaan. Ze worden aangemoedigd om alleen de benodigde hoeveelheden te gebruiken en verspilling te minimaliseren.
- Regelgeving en compliance: wasstraten moeten voldoen aan lokale milieuregelgeving en - voorschriften met betrekking tot water - en chemisch verbruik. Dit omvat vaak regelmatige inspecties en naleving van specifieke normen.
Soorten caravan wasstraten
Er zijn verschillende soorten caravan wasstraten om uit te kiezen, elk met zijn eigen voordelen en prijsklassen. De kosten hiervoor variëren tussen de 25,- en 100,- euro.
- Handmatige caravan wasstraten: hier wordt de caravan met de hand gewassen door getraind personeel. Dit is vaak de duurste optie, maar je kunt erop vertrouwen dat je caravan met de grootste zorg wordt behandeld.
- Automatische caravan wasstraten: deze zijn vergelijkbaar met de traditionele autowasstraten, waar je caravan automatisch door het wasproces wordt geleid. Dit is meestal de snelste en meest betaalbare optie.
- Zelfbedienings caravan wasstraten: hier kun je je caravan zelf wassen met behulp van de apparatuur en reinigingsmiddelen die worden aangeboden. Dit kan een goede optie zijn als je graag zelf de controle wilt houden over het wasproces.
Sommige caravandealers bieden verschillende beurten. Zo ook een watergarantiebeurt bij bijvoorbeeld DDcaravans in Delft. Deze beurt zorgt ervoor dat de fabrieksgarantie bij vochtschade aan uw caravan of camper weer met een jaar wordt verlengd (tot maximaal 6 jaar). Naast de vochtmeting wordt de onderzijde van de caravan opnieuw van een beschermende coating voorzien. De kosten hiervoor zijn rond de 100 euro.
Waar vind je een caravanwasstraat? Onze lijst van 2023
- Volta wascentrale - gespecialiseerd in reinigen van grote (bedrijfs)voertuigen. Locatie Delft Zuid-Holland
- Citycampers - gespecialiseerd in reinigen van campers en caravans. Locatie Oldenzaal Overijssel
- Geling's wasstraat - langste handmatige wasstraat. Locatie Groningen
- Jongeneel wasstraat - gespecialiseerd in reinigen van trucks, paardentrailers, campers en caravans. Locatie Valkenburg Zuid-Holland
- Kwikstraat carwash - handmatige en automatische wasstraat aanwezig. Locatie Zeist Utrecht
Je kunt op deze website ook handig zoeken naar wasstraten.
Stappen om de caravan met de hand te wassen
Wil je toch zelf aan de slag? Hier is een stappenplan voor het met de hand wassen van je caravan, samen met de benodigde producten.
Benodigde materialen
- Een emmer met warm water.
- Een caravanborstel of een zachte spons.
- Caravanshampoo (biologisch afbreekbaar en speciaal ontworpen voor caravans).
- Een tuinslang met een spuitmond voor het afspoelen.
- Een ladder (indien nodig om het dak van de caravan te bereiken).
- Microvezeldoeken of zachte, pluisvrije handdoeken.
- Een rubberen trekker of een caravanzeem voor het drogen.
- Plastic of rubberen handschoenen (optioneel).
- Eventueel een telescopische steel voor de borstel om hogere delen te bereiken.
Stappenplan
- Voorbereiding: parkeer in de schaduw en sluit ramen en deuren.
- Spoelen: spoel de caravan grondig af met water.
- Voorwas: meng caravanshampoo met warm water in een emmer en was de caravan van boven naar beneden met een zachte spons of borstel.
- Grondige Reiniging: besteed extra aandacht aan vuile plekken rond ventilatieroosters en let op de insectenvlekken. Vergeet ook niet de dissel schoon te maken.
- Dak en Ramen: was indien mogelijk ook het dak en reinig de ramen apart.
- Afspoelen: spoel de caravan opnieuw grondig af om alle shampoo te verwijderen.
- Drogen: gebruik een rubberen trekker of zeem om het water te verwijderen en droog de ramen en andere oppervlakken met microvezeldoeken.
- Detailing: optioneel, gebruik caravanwas- of waxproducten voor extra bescherming en glans.
- Velgen en Banden: reinig de velgen en banden met de juiste producten.
De zomer afronden met een wasbeurt
Het is gemakkelijk en tijdbesparend om je caravan door een wasstraat te rijden. Wil je het toch zelf doen? Zorg ervoor dat je de juiste producten en materialen gebruikt om krassen en schade aan het oppervlak te voorkomen. Volg altijd de instructies op de productetiketten voor de beste resultaten!
Afbeeldingen
Bekijk hieronder de afbeeldingen. Swipe naar rechts om meer te bekijken. Tik op een afbeelding om te vergroten.
Veelgestelde vragen
Het reinigen van je caravan is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Als je het kampeerseizoen afsluit, is het essentieel om vuil, modder, insecten en andere verontreinigingen te verwijderen om schade aan de lak en het exterieur te voorkomen. Maar laten we eerlijk zijn, handmatig je caravan schoonmaken kan een tijdrovende en zware klus zijn, vooral als je caravan groot is. Hier komt de caravan wasstraat om de hoek kijken. Een bijkomend voordeel is dat je geen eigen schoonmaakproducten in huis hoeft te halen. Dit is prijzig en er is een kans dat je ze vergeet en dat ze achterin de kastjes verdwijnen. Zonde! Liever een wasstraat dus.
- Volta wascentrale - gespecialiseerd in reinigen van grote (bedrijfs)voertuigen. Locatie Delft Zuid-Holland
- Citycampers - gespecialiseerd in reinigen van campers en caravans. Locatie Oldenzaal Overijssel
- Geling's wasstraat - langste handmatige wasstraat. Locatie Groningen
- Jongeneel wasstraat - gespecialiseerd in reinigen van trucks, paardentrailers, campers en caravans. Locatie Valkenburg Zuid-Holland
- Kwikstraat carwash - handmatige en automatische wasstraat aanwezig. Locatie Zeist Utrecht
Benodigde materialen
- Een emmer met warm water.
- Een caravanborstel of een zachte spons.
- Caravanshampoo (biologisch afbreekbaar en speciaal ontworpen voor caravans).
- Een tuinslang met een spuitmond voor het afspoelen.
- Een ladder (indien nodig om het dak van de caravan te bereiken).
- Microvezeldoeken of zachte, pluisvrije handdoeken.
- Een rubberen trekker of een caravanzeem voor het drogen.
- Plastic of rubberen handschoenen (optioneel).
- Eventueel een telescopische steel voor de borstel om hogere delen te bereiken.