
Wanneer moet je je caravan laten keuren?
Je bent niets verplicht! Een caravankeuring doe je voor jezelf. Zo kun je veilig de weg op. Een goed onderhouden caravan beschermt niet alleen jou, maar ook andere weggebruikers.
In de wereld van onderhoudsbeurten en caravankeuringen kom je veel verschillende termen tegen. Maar wat betekenen ze precies? Soms worden verschillende woorden gebruikt voor hetzelfde, wat verwarrend kan zijn, zeker als je niet bekend bent met de specifieke context. Daarom hebben we hieronder een handig overzicht samengesteld. Verderop in dit artikel leggen we alles in detail uit.
- Caravan APK – dit bestaat niet in Nederland. Als je bij een caravandealer vraagt naar een APK, dan zal een 'onderhoudsbeurt' bedoeld worden. Een jaarlijkse technische caravankeuring, zoals bij auto's, is niet verplicht.
- BOVAG onderhoudsbeurt – onderhoudsbeurt uitgevoerd door een BOVAG-erkend bedrijf. Dat houd vaak in dat je garantie hebt op het werk en er gebruik wordt gemaakt van erkende onderdelen en technieken.
- Caravan onderstelbeurt – een onderstelbeurt richt zich specifiek op het onderstel van de caravan: de as, schokdempers, ophangingssystemen, en remsysteem. Dit kan onderdeel zijn van de reguliere onderhoudsbeurt, maar wordt soms ook als een aparte beurt aangeboden.
- Gewone onderhoudsbeurt – basis onderhoudsbeurt waarbij de caravan wordt nagekeken op standaard punten zoals banden, verlichting, en remsysteem. Dit is vaak minder uitgebreid dan een grote beurt.
- Grote onderhoudsbeurt – een diepgaandere beurt waarbij niet alleen de basis wordt gecontroleerd, maar ook onderdelen als de accu, vering, en andere cruciale systemen. Dit wordt vaak gedaan om de caravan in topconditie te houden en om mogelijke slijtage te verhelpen.
- RDW-caravankeuring – als je caravan bijvoorbeeld zwaarder is geworden door aanpassingen en het gewicht van de caravan boven een bepaalde limiet komt, kan dit invloed hebben op de eisen voor je rijbewijs. Of als je een caravan importeert: je vraagt dan een caravankeuring aan bij het RDW.
Wat is een caravan APK?
Als je bij een caravangarage vraagt naar een APK, dan zal een 'onderhoudsbeurt' bedoeld worden. Dit is in feite een uitgebreide inspectie en onderhoudsbeurt voor de caravan. Er worden niet alleen technische aspecten gecontroleerd, maar ook de algehele staat van de caravan. Denk dan aan de banden, remmen, verlichting en andere belangrijke onderdelen die nodig zijn voor een veilige rit.
Een jaarlijkse technische caravankeuring, zoals die bij auto's verplicht is, is voor caravans echter niet verplicht. (Let op, voor campers wel! Een camper moet je altijd periodiek laten keuren.) Caravaneigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en functionaliteit van de caravan. Controleer daarom zelf ook regelmatig je caravan! Je wilt natuurlijk niet halverwege je reis naar Frankrijk er achter komen dat de verlichting het niet doet. Dit is slechts een voorbeeld.
De meeste caravaneigenaren laten jaarlijks of 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren. Wil je weten waar je zelf op kan letten? Lees hier een handige checklist.
Wat houdt een BOVAG onderhoudsbeurt in?
Een BOVAG onderhoudsbeurt is meer dan alleen een keuring. Het is een uitgebreide inspectie die wordt uitgevoerd door een erkende keurmeester. Deze professional kijkt naar meer dan 50 belangrijke punten van je caravan of aanhangwagen. Dit omvat:
- Remmen: controle op werking en slijtage.
- Verlichting: alle lampen worden getest.
- Banden: slijtage en bandenspanning worden gecontroleerd.
- Olie en vloeistoffen: niveau en kwaliteit worden nagekeken.
- Frame en ophangingen: inspectie op roest en schade.
Bij een BOVAG onderhoudsbeurt heb je garantie hebt op het werk dat is uitgevoerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van erkende onderdelen en technieken die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Je kunt ervan uitgaan dat een BOVAG onderhoudsbeurt op elke locatie in Nederland dezelfde kwaliteit biedt. Dit zorgt ervoor dat je voertuig in optimale staat blijft en dat je met een gerust hart de weg op kunt. Zoek je een BOVAG locatie om je caravan te keuren? Bekijk dan eens deze website.

De rol van de BOVAG keurmeester
De keurmeester is goed opgeleid en weet precies waar hij of zij op moet letten. Door regelmatige herhalingstrainingen blijft de kennis van deze professionals up-to-date. Dit zorgt ervoor dat je caravan of aanhangwagen in goede handen is.
- Een keurmeester controleert meer dan 70 punten.
- Na de beurt ontvang je een keuringsrapport van de keurmeester.
- Een sticker op je voertuig toont het jaartal van de keuring.

Hercertificatie van de keurmeester
Een BOVAG-keurmeester moet zich elke vijf jaar hercertificeren om zijn of haar keurmerk te behouden. Dit geldt voor keurmeesters die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de keuringen van caravans, auto's en andere voertuigen.
Tijdens deze hercertificering wordt gecontroleerd of de keurmeester op de hoogte is van de nieuwste regelgeving en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Dit zorgt ervoor dat de keurmeester de juiste kennis en vaardigheden heeft om de keuringen correct en volgens de geldende normen uit te voeren.
Wat ontvang je na een BOVAG onderhoudsbeurt?
Na afloop van de onderhoudsbeurt krijg je een keuringsrapport. Hierin staan de bevindingen van de keurmeester en welke punten zijn gecontroleerd. Dit rapport is belangrijk voor je eigen administratie en kan ook nuttig zijn bij eventuele verkoop van je voertuig.
Wat zie je in het BOVAG keuringsrapport?
In een BOVAG caravan keuringsrapport wordt de staat van de caravan grondig beschreven. Het rapport bevat meestal de volgende onderdelen:
- Algemene informatie
- Onderstel
- Remmen en koppeling
- Bouten en moeren
- Conditie van de banden
- Staat van de velgen
- Ventielen en bandenspanning
- Handrem
- Leidingen onder de vloer
- Remmentest
- Verlichting
- Alle soorten verlichting
- Stekker
- Reflectoren
- Gas
- Gasleidingen
- Slangen en drukregelaar
- Conclusies en aanbevelingen
- Overzicht van de bevindingen (technische staat van de caravan)
- Aanbevelingen voor noodzakelijke reparaties of onderhoud
- Keuringsstatus (goedkeuring, afkeuring, of aanvullende opmerkingen)
Het echte keuringsrapport is nog veel uitgebreider. Na het goedkeuren van de caravan ontvang je een certificaat van goedkeuring. Hierop staat onder andere de algemene caravaninformatie, de datum van keuring en de naam en handtekening van de keurmeester.
Wat kost een BOVAG onderhoudsbeurt voor caravans?
De kosten voor een BOVAG-onderhoudsbeurt voor caravans variëren per bedrijf en zijn afhankelijk van factoren zoals het type caravan en eventuele extra werkzaamheden. De kosten zijn gemiddeld € 320,- voor een grote BOVAG onderhoudsbeurt caravan en € 249,- voor een kleine BOVAG onderstelbeurt caravan.
Het verschil tussen een BOVAG onderhoudsbeurt en een gewone onderhoudsbeurt
Een BOVAG onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd door een bedrijf dat voldoet aan de kwaliteitsnormen van de BOVAG. Het biedt garantie op het werk en bevat gestandaardiseerde controles van belangrijke systemen (remmen, verlichting, gas, etc.). BOVAG-keurmeesters zijn gecertificeerd en goed opgeleid, en je ontvangt een gedetailleerd rapport van de inspectie.
Een gewone onderhoudsbeurt is minder gestandaardiseerd en kan variëren afhankelijk van het bedrijf. Er is meestal geen garantie op het uitgevoerde werk, tenzij specifiek aangegeven. De controles kunnen beperkter zijn en er is meer flexibiliteit in wat er geïnspecteerd of gerepareerd wordt.
Kortom: een BOVAG onderhoudsbeurt biedt meer zekerheid qua kwaliteit, garantie en gestandaardiseerde controles. Een gewone onderhoudsbeurt is flexibeler, maar heeft minder garantie en meestal geen rapportage.
Een RDW caravankeuring
Een RDW caravankeuring is alleen nodig in speciale situaties. Een RDW-keuring voor een caravan is nodig in onder andere de volgende situaties:
- Import uit het buitenland – als je een caravan vanuit het buitenland invoert en deze een Nederlands kenteken moet krijgen (bij caravans boven de 750 kg met een eigen kenteken).
- Wijziging in gewicht – als je het toegestane maximale gewicht van je caravan wilt verhogen of verlagen, moet dit via de RDW worden aangepast.
- Eigenbouw of ombouw – als je zelf een caravan hebt gebouwd of significant hebt aangepast, kan een keuring nodig zijn om deze op kenteken te krijgen.
Caravans onder de 750 kg zonder eigen kenteken hoeven geen RDW-keuring. Maar als de caravan zwaarder is geworden of als je het laadgewicht wilt verhogen, is een keuring wel nodig. Wist je dat een caravan importeren helemaal niet zo ingewikkeld is? En in veel gevallen ook goedkoper dan een caravan in Nederland kopen. Lees hier alles over het importeren van een caravan.
Een veilige reis begint bij jezelf
Een onderhoudsbeurt is een verstandige investering in de veiligheid en levensduur van je caravan. Maar de eerste check om veilig de weg op te gaan begint bij jezelf. Vergeet niet dat een goed onderhouden caravan niet alleen jou, maar ook andere weggebruikers beschermt. Nog een allerlaatste tip: wist je dat je vaak ook bij de caravangarage kunt vragen voor een wasbeurt of een vochtcontrole? Handig!
We hopen dat je na het lezen weer iets wijzer bent geworden op het gebied van caravans. Heb je nog aanvullingen voor ons? Laat het gerust weten! Wij zijn benieuwd: staat jouw onderhoudsbeurt al gepland?
Afbeeldingen
Bekijk hieronder de afbeeldingen. Swipe naar rechts om meer te bekijken. Tik op een afbeelding om te vergroten.
Veelgestelde vragen
Je bent niets verplicht! Een caravankeuring doe je voor jezelf. Zo kun je veilig de weg op. Een goed onderhouden caravan beschermt niet alleen jou, maar ook andere weggebruikers.
Een jaarlijkse technische caravankeuring, zoals die bij auto's verplicht is, is voor caravans echter niet verplicht.
Als je bij een caravangarage vraagt naar een APK, dan zal een 'onderhoudsbeurt' bedoeld worden. Dit is in feite een uitgebreide inspectie en onderhoudsbeurt voor de caravan.
Een BOVAG onderhoudsbeurt is een uitgebreide inspectie die wordt uitgevoerd door een erkende keurmeester. Deze professional kijkt naar meer dan 50 belangrijke punten van je caravan of aanhangwagen.
Een BOVAG onderhoudsbeurt biedt meer zekerheid qua kwaliteit, garantie en gestandaardiseerde controles. Een gewone onderhoudsbeurt is flexibeler, maar heeft minder garantie en meestal geen rapportage.
Een RDW caravankeuring is alleen nodig in speciale situaties. Zoals: import uit het buitenland of wijzigingen in bouw of gewicht.
De kosten voor een BOVAG-onderhoudsbeurt voor caravans variëren per bedrijf en zijn afhankelijk van factoren zoals het type caravan en eventuele extra werkzaamheden. De kosten zijn gemiddeld € 320,- voor een grote BOVAG onderhoudsbeurt caravan en € 249,- voor een kleine BOVAG onderstelbeurt caravan.
Op de hoogte blijven?
Automatisch via e-mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de unieke Alles Over Caravans updates via je e-mailadres. Je maakt ook kans op het ontvangen van unieke aanbiedingen en andere kortingen van onze partners!
