Caravan overschrijven: hoe zet je een caravan met kenteken op naam?

Caravan overschrijven? Je hebt je droomcaravan gevonden en nu wil je hem op je naam zetten. Leuk! En ook spannend, want hoe werkt dit ook al weer? In dit artikel leiden we je door het proces van het overschrijven van een caravan op naam. We bespreken hoe je dit doet, op welke locaties, waar je op moet letten en welke gegevens je nodig hebt.

Eerste publicatiedatum:
Voor het laatst bijgewerkt op:
Leer hoe je een caravan kunt overschrijven met onze gedetailleerde handleiding. Alles wat je moet weten over het overschrijven van een caravan op naam vind je hier.

Waarom een caravan overschrijven op naam?

Even bij het begin beginnen: waarom moet een caravan overschrijven en op een andere naam gezet worden? Het op naam zetten van een caravan is essentieel om wettelijk als eigenaar erkend te worden en de caravan te mogen gebruiken. Dit proces zorgt ervoor dat de officiële registratiegegevens van de caravan worden bijgewerkt met jouw persoonlijke gegevens als de nieuwe eigenaar. Dit betekent ook dat je juridisch verantwoordelijk bent voor het voertuig en de daaraan gerelateerde verplichtingen. Let op, dit is alleen nodig bij caravans met een maximum massa van minimaal 750 kg. Die hebben een eigen kenteken.

Waar kun je een caravan op naam zetten

Het overschrijven van een caravan op naam kun je doen via een postkantoor, kentekenloket, RDW-balie, keuringsstation of online. Ja, je kunt je caravan ook online op naam zetten via de RDW-website. Dit bespaart je tijd en moeite. Je hoeft niet meer naar een loket. Ook hebben sommige erkende caravandealers een RDW-overschrijfservice.

Koop je via een particulier, of wil je toch naar een loket samen met de verkoper? Bekijk hier een paar handige sites als je het kenteken op een fysieke locatie op naam wilt schrijven:

  1. Post NL - Je kunt hier filteren op locatie en op 'kenteken overschrijven'. Je ziet direct welke locaties nog open zijn.
  2. Kentekenloket - Hier zie je alle kentekenloketten in de buurt.
  3. RDW-locaties - Hier zie je de locaties van RDW met een servicebalie

Waar je op moet letten

  1. Eigendomsbewijs: zorg ervoor dat je het eigendomsbewijs van de caravan hebt, meestal het registratiebewijs genoemd.
  2. Geldig identiteitsbewijs: neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals een paspoort of rijbewijs.
  3. Ten naam stellen: als je de caravan op naam van iemand anders wilt zetten, moet die persoon aanwezig zijn of een schriftelijke machtiging geven.

Welke eigen gegevens je nodig hebt

  • Persoonlijke gegevens: volledige naam, geboortedatum, adres.
  • Identificatie: veldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs).
  • Gegevens over de caravan: merk, model, chassisnummer, kenteken.

Stappen bij het overschrijven op een locatie

Ga je een caravan overschrijven? Volg deze eenvoudige stappen om het kenteken officieel op jouw naam te zetten, van het maken van een afspraak tot het ontvangen van je nieuwe kentekenbewijs.

  1. Afspraak maken: maak een afspraak bij een loket, of zoek een Post NL-punt in de buurt. Vaak kun je binnen openingstijden gewoon naar binnen lopen. De koper en verkoper gaan hier beide heen.
  2. Documenten meebrengen: een geldig legitimatiebewijs is verplicht. De verkoper neemt ook mee: Kentekenbewijs en de tenaamstellingscode of de originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs.
  3. Keuring en overschrijving: de gegevens worden gecontroleerd door de baliemedewerker. De caravan wordt overgeschreven op je naam. Je krijgt direct het nieuwe registratiebewijs mee. De kosten hiervoor bedragen €11,40. Spreek goed af met de verkoper voor wie die kosten zijn.
  4. Kentekenbewijs: het kentekenbewijs van de verkoper is direct niet meer geldig. Soms knipt de baliemedewerker die al voor je door. Binnen een 5 werkdagen ontvang je het nieuwe kentekenbewijs. Bewaar alle gegevens goed! Die heb je nodig als je de caravan weer verkoopt. Wil je je kentekenbewijs met spoed omdat je bijvoorbeeld ermee op vakantie wilt? Dan zijn de kosten €204,-.

Online overschrijven via RDW

  1. Inloggen: log in op de RDW-website met je DigiD.
  2. Caravangegevens: voer de gegevens van de caravan in, inclusief het chassisnummer.
  3. Eigen gegevens: voer je persoonlijke gegevens in. Volg alle stappen die verplicht zijn in DigiD.
  4. Betalen: betaal de kosten voor de overschrijving online.
  5. Bevestiging: je ontvangt een bevestiging en het nieuwe registratiebewijs wordt naar je opgestuurd.

Belangrijk om te onthouden

  • Zorg dat je alle benodigde documenten en gegevens bij je hebt.
  • Controleer de gegevens zorgvuldig voordat je ze indient.
  • Houd rekening met eventuele kosten voor de overschrijving.
  • Niet geheel onbelangrijk: controleer goed wat je koopt. Doe een kentekencheck op de website van RDW, om te zien of het voertuig in orde is en bijvoorbeeld niet gestolen is.

Het overschrijven van je caravan op naam is een belangrijke stap om eigenaar te worden en hem legaal te kunnen gebruiken. Gelukkig is het proces eenvoudig en zijn er verschillende manieren om dit te doen. Online overschrijven gaat verrassend makkelijk! Zorg ervoor dat je de juiste documenten en gegevens meebrengt en volg nauwkeurig de stappen bij het RDW online of op locatie. Zo kun jij met een gerust hart genieten van je kampeeravonturen.

Afbeeldingen

Bekijk hieronder de afbeeldingen. Swipe naar rechts om meer te bekijken. Tik op een afbeelding om te vergroten.

No items found.

Veelgestelde vragen

Het op naam zetten van een caravan is essentieel om wettelijk als eigenaar erkend te worden en de caravan te mogen gebruiken. Dit proces zorgt ervoor dat de officiële registratiegegevens van de caravan worden bijgewerkt met jouw persoonlijke gegevens als de nieuwe eigenaar. Dit betekent ook dat je juridisch verantwoordelijk bent voor het voertuig en de daaraan gerelateerde verplichtingen. Let op, dit is alleen nodig bij caravans met een maximum massa van minimaal 750 kg. Die hebben een eigen kenteken.

  1. Inloggen: Log in op de RDW-website met je DigiD.
  2. Caravangegevens: Voer de gegevens van de caravan in, inclusief het chassisnummer.
  3. Eigen gegevens: Voer je persoonlijke gegevens in. Volg alle stappen die verplicht zijn in DigiD.
  4. Betalen: Betaal de kosten voor de overschrijving online.
  5. Bevestiging: Je ontvangt een bevestiging en het nieuwe registratiebewijs wordt naar je opgestuurd.

Koop je via een particulier, of wil je toch naar een loket samen met de verkoper? Bekijk hier een paar handige sites als je het kenteken op een fysieke locatie op naam wilt schrijven:

  1. Post NL - Je kunt hier filteren op locatie en op 'kenteken overschrijven'. Je ziet direct welke locaties nog open zijn.
  2. Kentekenloket - Hier zie je alle kentekenloketten in de buurt.
  3. RDW-locaties - Hier zie je de locaties van RDW met een servicebalie

  • Persoonlijke gegevens: Volledige naam, geboortedatum, adres.
  • Identificatie: Geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs).
  • Gegevens over de caravan: Merk, model, chassisnummer, kenteken.

De prijs van een tweedehands caravan varieert sterk. Dit is afhankelijk van factoren zoals merk, leeftijd, staat en extra voorzieningen. Eenvoudige modellen uit de jaren '90 kosten rond de 1800,- en 3500,- euro. Luxe caravans met moderne voorzieningen zoals airconditioning en uitgebreide keukens kosten aanzienlijk meer. De prijs hiervoor kan oplopen tot 10.000,- euro. De markt en vraag spelen ook een rol, waardoor prijzen regionaal kunnen verschillen. Daarnaast zijn oudere caravans niet altijd goedkoper. Er zijn enkele special editions die gewild zijn. De kosten voor zo'n oudere caravan kan gerust rond de 5000,- euro zijn.

Tags bij dit artikel
Klik op een tag om andere artikelen met hetzelfde onderwerp te vinden.