Een tweedehands caravan kopen: waar moet je op letten?

Ben jij klaar voor jouw volgende avontuur? Op vakantie met een caravan gaan is heerlijk. Waar let je op bij de aanschaf van jouw tweedehands caravan? Welke technische controles kun je zelf doen? Hoe herken je lekkage? Door de zwakke plekken te controleren en de prijs goed te onderzoeken kun jij onderhandelen voor de beste deal! We hebben alle tips en tricks voor jou op een rijtje gezet in dit artikel.

Eerste publicatiedatum:
Voor het laatst bijgewerkt op:
Voordat je een tweedehands caravan gaat kopen, lees je hier onze complete zwakke-plekken lijst van tweedehands caravans. We helpen je van A tot Z door het proces van aanschaf.

Ben je van plan om een tweedehands caravan aan te schaffen? Leuk! Een caravan is een geweldige manier om te genieten van avontuurlijke vakanties die niet te duur zijn. In dit artikel gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands caravan, inclusief het identificeren van zwakke plekken, het controleren van de prijs en we geven je een paar handige sites waar je kunt zoeken naar jouw tweedehands droomcaravan.

Waarom wil je een tweedehands caravan kopen?

Het kopen van een tweedehands caravan biedt verschillende voordelen. Je koopt een tweedehands caravan om deze redenen:

  1. Kostenbesparing: tweedehands caravans zijn over het algemeen aanzienlijk goedkoper dan nieuwe. Dit betekent dat je meer geld overhoudt voor reizen en avonturen.
  2. Bewaar de waarde: nieuwe caravans verliezen snel hun waarde zodra je de dealer verlaat. Met een tweedehands caravan heb je minder last van afschrijving.
  3. Reviews: een gebruikte caravan heeft al enige tijd op de weg doorgebracht, wat betekent dat je gemakkelijker kunt achterhalen of het model aan jouw wensen voldoet. Er zijn immers al veel reviews over geschreven en meningen over gegeven, die je kunt lezen op internet.

Tip: weet jij nog niet helemaal zeker of je een caravan wilt kopen? Misschien is eerst een caravan huren een goed idee. Hier lees je hoe een caravan huurt.

Zwakke plekken van een tweedehands caravan

Bij het kopen van een tweedehands caravan is het cruciaal om op de zwakke plekken te letten. Hier lees je een uitgebreide checklist met punten waarop je een tweedehands caravan kunt inspecteren.

Onderstel en chassis

Het onderstel en chassis vormen de basis van de caravan en spelen een cruciale rol in de stabiliteit en veiligheid. Doe hierop een grondige controle:

  • Begin met een visuele inspectie van het chassis. Kijk naar tekenen van roest, corrosie of ernstige slijtage. Roest kan de structurele integriteit van het chassis aantasten. Dus let vooral op gebieden die vaak aan vocht worden blootgesteld, zoals de onderkant van de caravan.
  • Controleer alle lasnaden en bevestigingspunten om er zeker van te zijn dat ze stevig en onbeschadigd zijn. Eventuele scheuren, lasfouten of losse onderdelen moeten worden genoteerd.
  • Als je toegang hebt tot de onderkant van de caravan, inspecteer dan ook de draagarmen, veerpoten en schokdempers. Ze moeten in goede staat verkeren en mogen geen tekenen van overmatige slijtage vertonen.

Banden en wiellagers

De banden en wiellagers van de caravan zijn van vitaal belang voor een veilige reis. Hier is hoe je ze kunt controleren:

  • Controleer de bandenspanning om er zeker van te zijn dat deze overeenkomt met de aanbevolen druk die meestal te vinden is in de handleiding van de caravan of op een sticker in de buurt van de wielen. Bekijk deze website om gemakkelijk de bandenspanning te berekenen.
  • Inspecteer de banden zorgvuldig op tekenen van slijtage. Kijk naar het profiel en zoek naar ongelijkmatige slijtagepatronen, zoals schouderslijtage. Vervang versleten banden om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Draai de wielen (of vraag of je de caravan een duwtje mag geven) om te controleren op ongewone geluiden of trillingen. Dit kan wijzen op problemen met de wiellagers. Een goed functionerend wiellager draait soepel en stil.

Waterdichtheid

Een waterdichte caravan is essentieel om schimmel en structurele schade te voorkomen. Dit is echt een belangrijk onderdeel! Vochtproblemen kunnen namelijk niet altijd gemakkelijk opgelost worden. Zo doe je een grondige check:

  • Begin met een visuele inspectie van het dak en de ramen. Kijk of er tekenen zijn van lekkage, zoals verkleuringen, watersporen of schimmelvorming. Zorg ervoor dat alle dichtingen rond de ramen in goede staat verkeren. Vooral oude dakluiken zijn gevoelig voor lekkage.
  • Controleer de kitnaden rond het dak en de dakdoorvoeren. Zit er iets los, is het dak gebobbeld of zie je verkleuringen? Dit kan wijzen op een lekkage.
  • Je kunt vochtproblemen ook herkennen aan het hout/spaanplaat van de meubelen. Is een stuk van een meubel zacht, kapot of opgezwollen? Dit kan wel eens door vocht komen. Ook behang gaat hiervan loszitten.
  • Let op of de vloer doorveert. Een verende of zachte vloer kan wijzen op een verrotte vloer door lekkage.
Controleer het dakluik goed op lekkages | Alles over caravans
Controleer het dakluik goed op lekkages

Elektrische systemen

Een goed werkend elektrisch systeem is van cruciaal belang voor de veiligheid en functionaliteit van de caravan. Zo kun je de elektrische systemen controleren:

  • Test alle verlichting, zowel binnen als buiten de caravan, inclusief koplampen, remlichten, richtingaanwijzers en interieurverlichting.
  • Controleer de werking van stopcontacten en schakelaars binnen de caravan. Sluit een elektrisch apparaat aan om te zien of alles naar behoren functioneert.
  • Controleer de zekeringkast en zorg ervoor dat alle zekeringen intact zijn. Doe een check of dat je doorgebrande zekeringen ziet.
  • Let er ook op of dat de koelkast en waterpomp het doen.

Gas- en watersystemen

Het gas- en watersysteem is van groot belang voor het comfort en de veiligheid in de caravan. Hier is hoe je deze kunt controleren:

  • Controleer de gasleidingen op eventuele lekkages. Je mag geen 'gesis' horen. Gebruik eventueel een zeepwateroplossing om lekkages te detecteren door op zoek te gaan naar belletjes.
  • Test alle gasapparatuur, zoals kooktoestellen en verwarming. Wees er zeker van dat ze goed functioneren en geen gaslekkage hebben. Dit kan namelijk zorgen voor levensgevaarlijke situaties.
  • Controleer het watersysteem op lekkages, vooral rond de kranen, leidingen en de waterpomp. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed zijn vastgedraaid.

Prijscontrole en onderhandeling

Weet jij wat een caravan waard is? Voordat je iets aanschaft is het verstandig je te verdiepen in de huidige waarde van de caravan. Zo ben je goed voorbereid op onderhandelingen:

  • Onderzoeksprijs: doe online onderzoek naar vergelijkbare caravanmodellen om een idee te krijgen van de gangbare prijzen. Dit geeft je een basislijn om mee te werken. Let daarbij op het bouwjaar, het merk, de afmetingen, het gewicht, aantal slaapplaatsen en het inventaris. Wordt er een complete inboedel meeverkocht inclusief gasfles en luifel? Dan zal je meer betalen dan voor een lege caravan.
  • Inspecteer de caravan: voer een grondige inspectie uit en let op eventuele problemen of gebreken. Dit kan dienen als argumentatie voor een lagere prijs.
  • Onderhandelen: wees bereid om te onderhandelen met de verkoper. Verkopers verwachten vaak dat er over de prijs wordt gesproken, dus aarzel niet om een redelijk tegenbod te doen.
  • Onderhouds- en servicegeschiedenis: vraag naar de onderhouds- en servicegeschiedenis van de caravan. Een goed gedocumenteerde geschiedenis kan de waarde van de caravan verhogen.

Waar koop je een tweedehands caravan?

Er zijn verschillende bronnen waar je tweedehands caravans kunt vinden:

  1. Marktplaats: Marktplaats is een populaire online marktplaats waar je een breed scala aan tweedehands caravans kunt vinden. Hier staan zowel particuliere verkopers als dealers op.
  2. Caravan dealers: bezoek caravan dealers in jouw regio. Ze bieden vaak gecontroleerde en gereviseerde tweedehands caravans met garantie.
  3. Caravanclubs en verenigingen: sluit je aan bij lokale caravanclubs of -verenigingen. Leden kunnen soms caravans te koop aanbieden.
  4. Tweedehands caravanwebsites: er zijn gespecialiseerde websites zoals Camperscaravans.nl en caravans.nl die zich richten op de verkoop van tweedehands caravans.
  5. Veilingen: soms worden tweedehands caravans geveild, zowel online als offline. Houd veilingwebsites (zoals troostwijkauctions.com) en evenementen in de gaten voor interessante aanbiedingen.

Ben jij klaar voor jouw volgende avontuur? Op vakantie met een caravan gaan is heerlijk. Maar... Vergeet niet om de zwakke plekken te controleren, de prijs zorgvuldig te onderzoeken en te onderhandelen voor de beste deal. En niet te vergeten: denk ook alvast na over de stalling van de caravan. Waar ga je hem laten als je er niet mee weg gaat? Meer over het stallen van de caravan bij de boer lees je hier. Met de juiste aanpak kun je snel genieten van de vrijheid en flexibiliteit met je eigen caravan. Veel kampeerplezier!

Afbeeldingen

Bekijk hieronder de afbeeldingen. Swipe naar rechts om meer te bekijken. Tik op een afbeelding om te vergroten.

No items found.

Veelgestelde vragen

De prijs van een tweedehands caravan varieert sterk. Dit is afhankelijk van factoren zoals merk, leeftijd, staat en extra voorzieningen. Eenvoudige modellen uit de jaren '90 kosten rond de 1800,- en 3500,- euro. Luxe caravans met moderne voorzieningen zoals airconditioning en uitgebreide keukens kosten aanzienlijk meer. De prijs hiervoor kan oplopen tot 10.000,- euro. De markt en vraag spelen ook een rol, waardoor prijzen regionaal kunnen verschillen. Daarnaast zijn oudere caravans niet altijd goedkoper. Er zijn enkele special editions die gewild zijn. De kosten voor zo'n oudere caravan kan gerust rond de 5000,- euro zijn.

Bij het kopen van een tweedehands caravan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de zwakke plekken. Controleer op:

  1. Onderstel en chassis. Let op tekenen van roest, corrosie of ernstige slijtage.
  2. Banden en wiellagers. Controleer de bandenspanning, het profiel en slijtage.
  3. Vocht- en schimmelproblemen. Vooral rond ramen, dakluik, vloer en deuren.
  4. Elektrische systemen. Test de (buiten)verlichting, zekeringkast, koelkast en andere schakelaars.
  5. Gas- en watersystemen. Controleer de gasleidingen op eventuele lekkages.

Vraag ook bij de verkoper naar het onderhoudsverleden. Een grondige inspectie voor aankoop voorkomt onaangename verrassingen.

Er zijn verschillende bronnen waar je tweedehands caravans kunt vinden:

  1. Marktplaats
  2. Caravan dealers
  3. Caravanclubs en verenigingen
  4. Tweedehands caravanwebsites
  5. Veilingen
  6. Viabovag

De beste kwaliteit caravan varieert afhankelijk van je behoeften en voorkeur. Kwalitatief goede merken zijn bijvoorbeeld Airstream, Knaus, en Hymer. Ook Hobby, Büstner en Dethleff worden vaak gewaardeerd vanwege hun duurzaamheid, vakmanschap en innovatieve ontwerpen. Caravans met aluminium frames, hoogwaardige isolatie en moderne voorzieningen geven over het algemeen een fijne caravanervaring.

Tags bij dit artikel
Klik op een tag om andere artikelen met hetzelfde onderwerp te vinden.