Winterkamperen? Bereid je goed voor met deze tips

Wil jij dit jaar winterkamperen? Heerlijk genieten met een Glühwein in je handen, een kleedje op je schoot en gezelligheid bij het kampvuur? Wij snappen je! Bereid je goed voor met deze tips.

Eerste publicatiedatum:
Voor het laatst bijgewerkt op:
Wil jij dit jaar winterkamperen en met de caravan op wintersport? Naast sneeuwkettingen zijn er meer belangrijke voorbereidingen te treffen. Voorkom koude tenen met deze tips.

Hoe overleef je de kou

Maar allereerst. De kou... Hoe overleef je die? De Nederlandse winters worden steeds milder. Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden, kun je dit in een caravan best makkelijk overleven! De nieuwste caravanmodellen bevatten goede verwarming. Heb je die niet? Dan moet je iets creatiever zijn. Wij geven je een paar tips om warm te blijven in je caravan:

  1. Neem genoeg laagjes kleding mee.
  2. Neem extra (fleece) dekens mee.
  3. Zet een (winter)tent op voor de caravan.
  4. Leg een gezellig en warm kleed op de vloer binnen, maar ook in de tent buiten.
  5. Maak gebruik van een elektrische warmte deken.
  6. Ontdek de speciale winterslaapzakken die geschikt zijn voor diverse temperaturen, zelfs tot -10 graden.
  7. Draag zachte sloffen in de caravan. (Nooit meer koude tenen!)
  8. Kook in de caravan. De warmte van de kookpitten verwarmen de ruimte ook een beetje.
  9. Neem een elektrische kachel mee. (Lees hier alles over een elektrische kachel voor de caravan.)
  10. Neem een miniheater mee voor in de tent.
  11. Kampeer jij graag zonder de gemakken van elektriciteit, dan ben je een echte avonturier! Warme kruikjes zijn dan heerlijk. Vul lege flessen met warm water, die je haalt uit de kookpan van het kampvuur.
  12. Hang gezellige lichtslingers op en steek de kaarsjes aan. Kijken naar vuur een kaarsen geeft je ook een warm gevoel. Tip: de geurkaars 'warme appeltaart' geeft je het gevoel dat je in een warme keuken zit.

Winterse voorbereiding

Winterkamperen in Nederland kan echt een avontuur zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn een paar technische dingen waar je op moet letten:

Isolatie
Een goed geïsoleerde caravan of camper is essentieel om de kou buiten te houden, condensatie te voorkomen en het gasverbruik te minimaliseren. Moderne caravans en campers zijn over het algemeen goed geïsoleerd, maar vergeet niet de gevoelige wielkasten extra te isoleren.

Kampeermaterialen
Ga je naar een plek waar de grond is bevroren? Dan doe je er goed aan om een boor mee te nemen. Boor gaten op de plek waar de haringen de grond in kunnen. Een goed grondzeil op de plek van de tent maakt ook een verschil. Dit houdt de kou al iets tegen.

Water
Bevriezing van waterleidingen vermijden is belangrijk tijdens winterkamperen. Als leidingen buiten de caravan of camper liggen, bescherm ze dan met vorstbeveiligingskabels. Verplaats de watertank naar binnen als deze in de disselkast staat. Sommige caravan hebben een luikje naar binnen, vanuit de disselkast. Let op de lengte van de afvoer, houd deze zo kort mogelijk om bevriezingsrisico te verminderen.

Gasfles
In de winter gaan gasflessen minder lang mee vanwege intensief kachelgebruik. Op wintercampings kun je vaak grotere gasflessen huren. Let op bevriezing van de drukregelaar door een elektrisch verwarmingselement te monteren.

Elektriciteit
De elektrakabel kan bevriezen, dus zorg voor een flexibele kabel die soepel blijft bij strenge weersomstandigheden. Voorkom dat de kabel de koude grond raakt om insmelten te voorkomen.

Auto
Maak niet alleen de caravan, maar ook de auto winterklaar. Sneeuwt het? Zorg voor winterbanden of gebruik sneeuwkettingen. Controleer beide voertuigen grondig, vervang het water in de ruitensproeier met antivries en neem startkabels en slotontdooier mee voor extra zekerheid.

Vul lege flessen met warm water en gebruik ze als heerlijke kruik | Alles over caravans
Vul lege flessen met warm water en gebruik ze als heerlijke kruik

Waarom winterkamperen?

Er zijn veel voordelen aan kamperen in de winter. Naast dat het natuurlijk ontzettend gezellig is met sfeervolle lampjes, kaarsjes en samen opwarmen aan het vuurtje buiten, zijn er meer argumenten te vinden voor winterkamperen. Om te beginnen met de kosten voor een kampeerplaats. Die zijn in deze periode vele malen lager dan in de zomer. Tip: zo houd je geld over als je wilt kerstshoppen! Je kampeert dan in het laagseizoen. Hierdoor vermijd je drukte en kun je nog meer genieten van de mooie natuur.

De natuur in de winter geeft je prachtige fotomomenten. Omdat de zon laag staat en die weerkaatst in een vochtige lucht, kun je adembenemende kiekjes maken. De lucht kleurt van blauw, naar roze en oranje. Bekijk hier in een leuke blog hoe je de mooiste foto's maakt in de winter. Daarnaast geeft de heldere winterhemel 's nachts vaak haar prachtige sterren te zien. Een laatste bijkomend voordeel van de kou: je vermijdt muggen, die in winterslaap gaan na september.

Leuke wintercampings

Ben je enthousiast geworden? Wij kunnen niet wachten om weer op pad te gaan met de caravan. Er zijn veel mooie wintercampings te vinden. Wij hebben de leukste wintercampings in Nederland, in de buurt van een kerstmarkt, al voor je op een rijtje gezet. Lees meer in dit artikel.

Wil je graag winterkamperen buiten Nederland? De website van ANWB heeft een goede camping-zoeker. Hierin kies je je gewenste kampeerdatum en campingwensen, vervolgens zie je een uitgebreide lijst met alle campings. Dit is ook ideaal als je graag wilt wintersporten. Er is zelfs een filter waarin je ziet of er elektrische laadpalen zijn! Bekijk de website van ANWB hier. Veel kampeerplezier!

Afbeeldingen

Bekijk hieronder de afbeeldingen. Swipe naar rechts om meer te bekijken. Tik op een afbeelding om te vergroten.

No items found.

Veelgestelde vragen

Er zijn veel voordelen aan kamperen in de winter.

  • Sfeer: De sfeer is uniek: geniet van alle lampjes, kaarsjes en samen opwarmen aan het vuurtje buiten
  • Laagseizoen: De kosten voor kamperen in de winter zijn vele malen lager. Zo houd je geld over als je wilt kerstshoppen.
  • Minder druk: je hebt de natuur helemaal voor jezelf.
  • Mooie fotomomenten: De zon staat laag en het licht weerkaatst in een vochtige luch, daardoor krijg je adembenemende kiekjes.
  • Sterrenkijken: in de winterse hemel zie je 's nachts vaak prachtige en geheel andere sterren en sterrenstelsels.
  • Geen muggen: in de winter zijn de muggen ver te zoeken, dus je slaapt rustiger en wordt wakker zonder muggenbulten!
  1. Vakantiepark de Krim - Texel
  2. Camping de Pampel - Hoenderloo
  3. Camping 't Geuldal - Valkenburg
  4. Stadscamping Bolsward - Bolsward
  5. Vlugtenburg - 's Gravenzande

  • Camping Zeeburg - Amsterdam
  • Camping de Lakens - Bloemendaal
  • Camping buitenland - Zandpol
  • Camping de Wildhoeve - Emst
  • Natuurcamping de Joxhorst - Overijssel
  • Camping ’t Witte Zand - Drenthe
  • Camping De Kleine Wolf - Overijssel
  • Camping De Paalberg - Gelderland
  • Camping De Noetselerberg - Overijssel
  • Camping De Nollen- Noord-Holland
  1. Camping de Berken in Gasselte
  2. Camping 't Vlintenholt in Odoorn
  3. Minicamping De Pol in Een
  4. Minicamping De Warme bossen in Eelde‍
  5. Camping Midzomer in Diever
  6. Minicamping De Polle in Schoonloo
  7. ‍Minicamping Loeksham in Emmen‍
  8. Camping Landgoed Meisterhof in Dwingeloo
  9. Camping Midden Drenthe in Zwiggelte
  10. Minicamping Drentse Monden in Nieuw-Weerdinge

Je koopt kampeeraccessoires in winkels zoals: Obelink, De Wit Schijndel, Stassar, Decathlon, Bever, Kampeerwereld, ANWB of Karsten Travelstore. Ook de Action heeft soms kampeerartikelen in de schappen liggen.

Tags bij dit artikel
Klik op een tag om andere artikelen met hetzelfde onderwerp te vinden.